Nyt digitalt temanummer seks gange om året. Til eksperter, fagfolk, politikere og den almindeligt interesserede borger

Teknologirådet
Teknologidebat
Nyt fra rådet
23. January 2012
Teknologirådet -

Teknologirådet koordinerer PACITA - Parliaments and Citizens in Technology Assessment. Projektet er finansieret af EU's 7. rammeprogram. Projektet løber over 4 år med partnere fra 15 europæiske lande frem til projektets afslutning i april 2015. I projektet arbejder etablerede PTA institutioner som Teknologirådet sammen med forskningsinstitutioner i Syd- og Østeuropæiske lande, der ikke har en parlamentarisk forankret teknologivurderingsinstitution.

>>
23. January 2012
Teknologirådet -

Hvordan skal Danmarks indsats over for vores biodiversitet se ud? Det skal 200 borgere tage stilling til, når de mødes den 28. januar 2012 i Odense for at hjælpe Miljøministeren med at udstikke retningen for indsatsen.

>>
20. October 2011
Teknologirådet -

Projekt om tingenes internet. Indtil de seneste år har internettet været begrænset til internetbrowseren på en computer, men med stadigt mindre netværksmoduler og øget processorkraft breder internettet sig nu til stadigt flere og mindre enheder. 

>>

Vis Alle

Teknologi kort
Technology Review - 20. October 2011
Proteser der kan føle - Et studie ved Duke University Medical Center har taget et skridt mod at udvikle protester, der kan bevæge sig med tankens kraft og samtidig mærke, hvad det rører ved. >>
Technology Review - 20. October 2011
Silikonebatterier med 30 % længere levetid - Elektroder i lithium-ion batterier, der er bundet sammen på en ny måde kan forlænge levetiden på batterier op til 30 %. >>
Technology Review - 12. October 2011
Tv der kender dine vaner - For under 500$ er det muligt at købe et tv, der ud fra de programmer du ser, kan tilpasse internetsider og reklamer til dine interesser.  >>

Vis Alle

Nr. 2 June, 2011 TEMA: Borgerinddragelse

I fremtiden må vi sejle til Føtex

Ingen pauser. En sandwich i den ene hånd, mens man stemte videre med den anden. Der var tryk på, da 500 borgere fra Kalundborg holdt borgertopmøde om klimatilpasning. Der var seks debat- og afstemningsrunder, og det hele skulle nås mellem kl. 10 og 16.

>>

Skal sommerhusene eller industrien drukne?

Klimaforebyggelse er en global diskussion, mens klimatilpasning er lokal. Det mener Kalundborgs borgmester Martin Damm. Og det gjorde man så alvor af i Kalundborg den 5. marts, hvor 500 af byens borgere lagde vejen forbi Kalundborghallerne for at deltage i et borgertopmøde om klimatilpasning i kommunen.

>>

En demokratisk event

I gamle dage var forsamlingshuset stedet hvor borgere og politikere mødtes og havde lejlighed til at lytte til hinanden. Man sang fra Højskolesangbogen eller Arbejdersangbogen. Som regel var der også kaffe og blødt brød. Eller øl og vand. Og næste dag var der referat i lokalavisen. Forsamlingshuset lever endnu. Ikke mindst op til valg. Men ellers skal der mere til for at skabe interesse om det folkelige demokrati. Måske er borgertopmøder forsamlingshusets afløser.

>>

Deltagernes oplevelse af borgertopmødet

Teknologidebat har spurgt nogle af deltagerne, hvorfor de har sagt ja til at deltage i borgertopmødet i Kalundborg Kommune:

>>

Medborgerskab i fast form

Medborgerskab er en størrelse, som det kan være svært at indfange og beskrive. Hvis det skal forstås, skal det måske først og fremmest opleves. Det var, hvad over 1000 danskere gjorde på fem borgertopmøder om sundhedsvæsenet afholdt samtidigt på tværs af landet lørdag d. 5 marts 2011.

>>

Borgerne anbefaler…

Introduktion -

Borgerinddragelse er blevet et nyttigt redskab til at forvalte demokratiet og har. Borgerinddragelse i politikudvikling har mange former, og én af dem er de borgertopmøder som Teknologirådet arrangerer. Formålet med et borgertopmøde er, at borgerne kan give deres holdninger om et emne videre til politikerne ved at være informeret, ved dialog og ved afstemninger. I første del af 2011 har Teknologirådet holdt seks borgertopmøder og i anden del skal der holdes to mere. Emnerne varierer fra klimatilpasning  over sundhedspolitik og regional udvikling til biodiversitet. Der kan holdes borgertopmøder om alt, hvor politikerne har brug for at få borgerne synspunkter til problemstillinger, der er svære at håndtere.

>>
Ting vi har set i fremtiden

Tavle pc’en rykker ind i hverdagen

Indtil nu er det kun de rige og de veluddannede, som har investeret i en iPad. I år lanceres 22 konkurrenter, som vi nå ud til nye brugergrupper. Apple har kickstartet tablet-markedet og skabt en målelig adfærdsændring hos brugerne.

>>