Nyt digitalt temanummer seks gange om året. Til eksperter, fagfolk, politikere og den almindeligt interesserede borger

Teknologirådet
Teknologidebat
Nyt fra rådet
23. January 2012
Teknologirådet -

Teknologirådet koordinerer PACITA - Parliaments and Citizens in Technology Assessment. Projektet er finansieret af EU's 7. rammeprogram. Projektet løber over 4 år med partnere fra 15 europæiske lande frem til projektets afslutning i april 2015. I projektet arbejder etablerede PTA institutioner som Teknologirådet sammen med forskningsinstitutioner i Syd- og Østeuropæiske lande, der ikke har en parlamentarisk forankret teknologivurderingsinstitution.

>>
23. January 2012
Teknologirådet -

Hvordan skal Danmarks indsats over for vores biodiversitet se ud? Det skal 200 borgere tage stilling til, når de mødes den 28. januar 2012 i Odense for at hjælpe Miljøministeren med at udstikke retningen for indsatsen.

>>
20. October 2011
Teknologirådet -

Projekt om tingenes internet. Indtil de seneste år har internettet været begrænset til internetbrowseren på en computer, men med stadigt mindre netværksmoduler og øget processorkraft breder internettet sig nu til stadigt flere og mindre enheder. 

>>

Vis Alle

Teknologi kort
Technology Review - 20. October 2011
Proteser der kan føle - Et studie ved Duke University Medical Center har taget et skridt mod at udvikle protester, der kan bevæge sig med tankens kraft og samtidig mærke, hvad det rører ved. >>
Technology Review - 20. October 2011
Silikonebatterier med 30 % længere levetid - Elektroder i lithium-ion batterier, der er bundet sammen på en ny måde kan forlænge levetiden på batterier op til 30 %. >>
Technology Review - 12. October 2011
Tv der kender dine vaner - For under 500$ er det muligt at købe et tv, der ud fra de programmer du ser, kan tilpasse internetsider og reklamer til dine interesser.  >>

Vis Alle

Nr. 2 November, 2010 TEMA: It og nye læringstilgange

Fra skrivemaskiner til smartphones

Engang var computeren en elektronisk skrivemaskine, folkeskolens EDB-undervisning handlede mest om ti-fingersystemet, og mobiltelefoner var bestemt ikke tilladt. I dag er computeren et socialt værktøj, og i fremtiden vil programmer på mobiltelefoner måske stå for undervisningen

>>

Elever underviser klassekammeraterne i it

På Maglegårdsskolen i Gentofte underviser elever hinanden i brugen af netbaserede undervisningsværktøjer, og det har vist sig at være en stor succes. Ikke mindst for lærerne, der kan lære af elevernes umiddelbare måde at dele viden med hinanden.

>>

Hole in the Wall: Fattige børn lærer uden lærere

Forsøg med opsætning af computere på gaden i Indiens slum baner vejen for læring uden lærere. Metoden kaldes Minimally Invasive Education (MIE) og blev introduceret for over 10 år siden. Nu er den på vej ind i undervisningen i vesten.

>>

Det, vi lærer i dag, er ikke det, vi skal kunne i morgen

Kommentar -

Er der overensstemmelse mellem det eleverne lærer i dagens skolesystem og de kompetencer fremtidens samfund har brug for? Videnskabsformidler Peter Hesseldahl giver her sit bud på hvordan nutidens skolesystem skal tilpasses for at kunne imødegå det 21. århundredes komptetencer.

>>

Ønske: Hvert skolefag sin it

Introduktion -

Først fik vi hardware, så fik vi software, så fik eleverne fat på it, og så fik vi erfaring med både undervisning i it og it i undervisning. Og der er vi nu. Lærerne kæmper med eleverne om at få overtaget i it-baseret undervisning, kommunalpolitikerne forsøger at sulte it-uhyret mindre og it-forlagene tøver ikke med at sige, de følger med de nye medier.

>>
Ting vi har set i fremtiden

Syntetisk Biologi

For 14 år siden vakte det klonede får Dolly sensation. Det var dengang. I dag er forskerne langt længere, de kan ikke bare læse og kopiere DNA, de kan også fremstille nye typer af DNA. Fremtidsperspektivet er, at forskerne kan fremstille celler med de egenskaber de ønsker. De kan sætte DNA på chips og programmere dem til bestemte funktioner og opgaver. Og de kan skabe nyt liv. Det kaldes syntetisk biologi.

>>