Nyt digitalt temanummer seks gange om året. Til eksperter, fagfolk, politikere og den almindeligt interesserede borger

Teknologirådet
Teknologidebat
Nyt fra rådet
23. January 2012
Teknologirådet -

Teknologirådet koordinerer PACITA - Parliaments and Citizens in Technology Assessment. Projektet er finansieret af EU's 7. rammeprogram. Projektet løber over 4 år med partnere fra 15 europæiske lande frem til projektets afslutning i april 2015. I projektet arbejder etablerede PTA institutioner som Teknologirådet sammen med forskningsinstitutioner i Syd- og Østeuropæiske lande, der ikke har en parlamentarisk forankret teknologivurderingsinstitution.

>>
23. January 2012
Teknologirådet -

Hvordan skal Danmarks indsats over for vores biodiversitet se ud? Det skal 200 borgere tage stilling til, når de mødes den 28. januar 2012 i Odense for at hjælpe Miljøministeren med at udstikke retningen for indsatsen.

>>
20. October 2011
Teknologirådet -

Projekt om tingenes internet. Indtil de seneste år har internettet været begrænset til internetbrowseren på en computer, men med stadigt mindre netværksmoduler og øget processorkraft breder internettet sig nu til stadigt flere og mindre enheder. 

>>

Vis Alle

Teknologi kort
Technology Review - 20. October 2011
Proteser der kan føle - Et studie ved Duke University Medical Center har taget et skridt mod at udvikle protester, der kan bevæge sig med tankens kraft og samtidig mærke, hvad det rører ved. >>
Technology Review - 20. October 2011
Silikonebatterier med 30 % længere levetid - Elektroder i lithium-ion batterier, der er bundet sammen på en ny måde kan forlænge levetiden på batterier op til 30 %. >>
Technology Review - 12. October 2011
Tv der kender dine vaner - For under 500$ er det muligt at købe et tv, der ud fra de programmer du ser, kan tilpasse internetsider og reklamer til dine interesser.  >>

Vis Alle

Nr 2 November, 2010 TEMA: It og nye læringstilgange

10. November 2010

Syntetisk Biologi

For 14 år siden vakte det klonede får Dolly sensation. Det var dengang. I dag er forskerne langt længere, de kan ikke bare læse og kopiere DNA, de kan også fremstille nye typer af DNA. Fremtidsperspektivet er, at forskerne kan fremstille celler med de egenskaber de ønsker. De kan sætte DNA på chips og programmere dem til bestemte funktioner og opgaver. Og de kan skabe nyt liv. Det kaldes syntetisk biologi.

Af Lisbeth Lyngse (tilrettelæggelse) og Jens Pedersen (kamera)

Professor, dr. med Gunna Christiansen er formand for en arbejdsgruppe i Etisk Råd, som  samarbejder med Teknologirådet om udarbejdelse af et debatmateriale om syntetisk biologi, som forventes færdigt i slutningen af 2010.

Hun er internationalt førende inden for forskning i sygdomsfremkaldende mekanismer ved infektioner med flere end 200 publikationer i internationale tidsskrifter og var indtil marts 2010 leder af Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi på Aarhus Universitet.

Nu er hun trådt tilbage som institutleder, men arbejder stadig med sine forskningsområder: infektioner, klamydia, lungebetændelse, mycoplasma, ufrugtbarhed, elektronmikroskopi og mikroorganismer.

Teknologidebat har spurgt Gunna Christiansen, hvad syntetisk biologi egentlig er for noget og hvilke perspektiver, der er i forskningen.

DNA i nye formerMedicin og klimateknologiPenge, error og terrorHvor langt er vi nået?En amerikansk forsker indenfor syntetisk biologi blev spurgt om han leger gud, til det svarede han, at de leger ikkeEt nyt malariamiddelRegulering og kontrol

Gunna Christiansen