Nyt digitalt temanummer seks gange om året. Til eksperter, fagfolk, politikere og den almindeligt interesserede borger

Teknologirådet
Teknologidebat
Nyt fra rådet
23. January 2012
Teknologirådet -

Teknologirådet koordinerer PACITA - Parliaments and Citizens in Technology Assessment. Projektet er finansieret af EU's 7. rammeprogram. Projektet løber over 4 år med partnere fra 15 europæiske lande frem til projektets afslutning i april 2015. I projektet arbejder etablerede PTA institutioner som Teknologirådet sammen med forskningsinstitutioner i Syd- og Østeuropæiske lande, der ikke har en parlamentarisk forankret teknologivurderingsinstitution.

>>
23. January 2012
Teknologirådet -

Hvordan skal Danmarks indsats over for vores biodiversitet se ud? Det skal 200 borgere tage stilling til, når de mødes den 28. januar 2012 i Odense for at hjælpe Miljøministeren med at udstikke retningen for indsatsen.

>>
20. October 2011
Teknologirådet -

Projekt om tingenes internet. Indtil de seneste år har internettet været begrænset til internetbrowseren på en computer, men med stadigt mindre netværksmoduler og øget processorkraft breder internettet sig nu til stadigt flere og mindre enheder. 

>>

Vis Alle

Teknologi kort
Technology Review - 20. October 2011
Proteser der kan føle - Et studie ved Duke University Medical Center har taget et skridt mod at udvikle protester, der kan bevæge sig med tankens kraft og samtidig mærke, hvad det rører ved. >>
Technology Review - 20. October 2011
Silikonebatterier med 30 % længere levetid - Elektroder i lithium-ion batterier, der er bundet sammen på en ny måde kan forlænge levetiden på batterier op til 30 %. >>
Technology Review - 12. October 2011
Tv der kender dine vaner - For under 500$ er det muligt at købe et tv, der ud fra de programmer du ser, kan tilpasse internetsider og reklamer til dine interesser.  >>

Vis Alle

Nr. 3 October, 2011 TEMA: Test dig selv

Et område i stor udvikling

Aflæs din helbredstilstand her og nu, hjemme hos dig selv eller på arbejdet og lige når du vil. Du kan i dag teste din krop for en række sygdomme, lidelser, skavanker og tilstande med små simple apparater eller teststrips, der kan købes på apoteket og over internettet fra onlinebutikker i Danmark og hele verden. Test til hjemmet eller selvtest var indtil for nyligt primært graviditetstest og blodsukkertest, men området er inde i en hastig udvikling, og de seneste år er en lang liste af selvtest kommet til. 

>>

Skeptisk Forbrugerråd

Journalist Rasmus Kragh Jakobsen har interviewet Sine Jensen, Sundhedspolitisk medarbejder, Forbrugerpolitisk Center, Forbrugerrådet, omkring fordele og ulemper ved selvtest. Forbrugerrådet har testet en lang række selvtest og finder den høje usikkerhedsprocent samt den manglende regulering problematisk.

>>

Hvordan bliver selvtest lig med mere sundhed?

Lægerne er bekymrede over det stigende udbud af selvtest, men der er samtidig bred enighed om, at selvtest kommer og bliver meget mere udbredt end i dag. Spørgsmålet er så, hvordan man får mest mulig sundhed ud af dem. 

>>

Ældste selv-test

Selv-test går i hvert fald tilbage til de gamle ægyptere, hvor fx graviditetstest er beskrevet i papyrusser kaldet Carlsberg og Berlin papyrusserne, som begge er 3.000 år gamle kopier af originaler, der er skrevet omkring år 2.500 fvt.

>>

Præsentation af Test dig selv

Teknologirådet præsenterede rapporten og anbefalingerne fra ’Test dig selv’ på et velbesøgt møde torsdag den 25. oktober. Arbejdsgruppen fremlagde fem anbefalinger som foreslår skærpede krav til afprøvning, mærkning og information af medicinsk udstyr til selvtestning.

Se video af præsentationen her.

>>

Test dig selv – hvis du tør

Introduktion -

Udviklingen af medicinske testmuligheder, som kan foretages af enhver, foregår hurtigere end udviklingen af den viden der skal til for at forstå resultaterne. Rapporten fra Teknologirådets aktuelle projekt ’Test dig selv’ blev offentliggjort 25. oktober 2011, og selvtests er derfor også i e-magasinet Teknologidebats fokus i denne udgave.

>>
Ting vi har set i fremtiden

Talegenkendelse

Teknologien for talegenkendelse er blevet vel modtaget på sygehuse rundt i om landet. Lægerne indtaler patientnotater ved en computer, og computeren genkender lydene og konverterer dem til tekst. Også i Folketinget, blandt personer med gigt og for ordblinde er talegenkendelse en succes.

>>
Debat

Når vi taler om it og medier…

Debat-artikel om it og medier i skolen

>>