Nyt digitalt temanummer seks gange om året. Til eksperter, fagfolk, politikere og den almindeligt interesserede borger

Teknologirådet
Teknologidebat
Nyt fra rådet
23. January 2012
Teknologirådet -

Teknologirådet koordinerer PACITA - Parliaments and Citizens in Technology Assessment. Projektet er finansieret af EU's 7. rammeprogram. Projektet løber over 4 år med partnere fra 15 europæiske lande frem til projektets afslutning i april 2015. I projektet arbejder etablerede PTA institutioner som Teknologirådet sammen med forskningsinstitutioner i Syd- og Østeuropæiske lande, der ikke har en parlamentarisk forankret teknologivurderingsinstitution.

>>
23. January 2012
Teknologirådet -

Hvordan skal Danmarks indsats over for vores biodiversitet se ud? Det skal 200 borgere tage stilling til, når de mødes den 28. januar 2012 i Odense for at hjælpe Miljøministeren med at udstikke retningen for indsatsen.

>>
20. October 2011
Teknologirådet -

Projekt om tingenes internet. Indtil de seneste år har internettet været begrænset til internetbrowseren på en computer, men med stadigt mindre netværksmoduler og øget processorkraft breder internettet sig nu til stadigt flere og mindre enheder. 

>>

Vis Alle

Teknologi kort
Technology Review - 20. October 2011
Proteser der kan føle - Et studie ved Duke University Medical Center har taget et skridt mod at udvikle protester, der kan bevæge sig med tankens kraft og samtidig mærke, hvad det rører ved. >>
Technology Review - 20. October 2011
Silikonebatterier med 30 % længere levetid - Elektroder i lithium-ion batterier, der er bundet sammen på en ny måde kan forlænge levetiden på batterier op til 30 %. >>
Technology Review - 12. October 2011
Tv der kender dine vaner - For under 500$ er det muligt at købe et tv, der ud fra de programmer du ser, kan tilpasse internetsider og reklamer til dine interesser.  >>

Vis Alle

Nr 3 October, 2011 TEMA: Test dig selv

20. October 2011

Ældste selv-test

Selv-test går i hvert fald tilbage til de gamle ægyptere, hvor fx graviditetstest er beskrevet i papyrusser kaldet Carlsberg og Berlin papyrusserne, som begge er 3.000 år gamle kopier af originaler, der er skrevet omkring år 2.500 fvt.

Af Rasmus Kragh Jakobsen

De ægyptiske læger beskriver, hvordan en kvinde kan vande korn af byg og spelt med sin urin og hvis hun er gravid, vil kornene spire. Men ikke nok med det, hvis byggen spirer er det en søn mens spelten vidner om en datter.

Nu kunne man jo tro, at det bare var overtro og ammestuesnak, men i 1963 testede Dr. Paul Ghalioungui og kolleger Ain Shams University i Kairo, Ægypten, den gamle test på moderne byg og hvede. De fandt, at mens urin fra både mænd og ikke-gravide kvinder hæmmer spiring fuldstændigt (0 pct. spirer), får urin fra gravide kvinder kornene til at spire i 28 ud af 40 prøver (70 pct.). De fandt dog ingen sammenhæng mellem kornsort og barnets køn. Forskerne foreslog, at tilstedeværelsen af hormonerne progesteron og østrogen modvirkede urinens normale hæmning af spiring. 

Interessant nok var de første moderne graviditetstest fra 1920'erne ikke så langt fra ægypternes og testede også urin på levende organismer. Her afleverede en kvinde en urinprøve hos lægen, der sendte den til et laboratorium, hvor urinen blev sprøjtet i unge kaniner eller mus. De blev senere dissekeret og ovarierne undersøgt for ægmodning. Senere blev mus og kaniner afløst af frøer, som man ikke behøvede at slå ihjel, men blot kunne observere om de begyndte at lægge æg indenfor 24 timer. I Danmark blev frøerne først pensioneret i 1970'erne, hvor de første kemisk baserede graviditets-test kom frem. 

Kilde: Ghalioungui, P., Khalil, S. and Ammar, A. R. "On an Ancient Egyptian Method of Diagnosing Pregnancy and Determining Foetal Sex." Medical History 7 (1963): 241-46.

Foto: Cecilie Neumann Hansen