Nyt digitalt temanummer seks gange om året. Til eksperter, fagfolk, politikere og den almindeligt interesserede borger

Teknologirådet
Teknologidebat
Nyt fra rådet
23. January 2012
Teknologirådet -

Teknologirådet koordinerer PACITA - Parliaments and Citizens in Technology Assessment. Projektet er finansieret af EU's 7. rammeprogram. Projektet løber over 4 år med partnere fra 15 europæiske lande frem til projektets afslutning i april 2015. I projektet arbejder etablerede PTA institutioner som Teknologirådet sammen med forskningsinstitutioner i Syd- og Østeuropæiske lande, der ikke har en parlamentarisk forankret teknologivurderingsinstitution.

>>
23. January 2012
Teknologirådet -

Hvordan skal Danmarks indsats over for vores biodiversitet se ud? Det skal 200 borgere tage stilling til, når de mødes den 28. januar 2012 i Odense for at hjælpe Miljøministeren med at udstikke retningen for indsatsen.

>>
20. October 2011
Teknologirådet -

Projekt om tingenes internet. Indtil de seneste år har internettet været begrænset til internetbrowseren på en computer, men med stadigt mindre netværksmoduler og øget processorkraft breder internettet sig nu til stadigt flere og mindre enheder. 

>>

Vis Alle

Teknologi kort
Technology Review - 20. October 2011
Proteser der kan føle - Et studie ved Duke University Medical Center har taget et skridt mod at udvikle protester, der kan bevæge sig med tankens kraft og samtidig mærke, hvad det rører ved. >>
Technology Review - 20. October 2011
Silikonebatterier med 30 % længere levetid - Elektroder i lithium-ion batterier, der er bundet sammen på en ny måde kan forlænge levetiden på batterier op til 30 %. >>
Technology Review - 12. October 2011
Tv der kender dine vaner - For under 500$ er det muligt at købe et tv, der ud fra de programmer du ser, kan tilpasse internetsider og reklamer til dine interesser.  >>

Vis Alle

Nr 1 January, 2012 TEMA: Tingenes internet

3. January 2012

Velkommen til tingenes internet

Internettet er noget vi normalt knytter til vores brug af computere. Men i trit med at netværksmodulerne bliver mindre, processorerne bliver kraftigere og trådløse teknologier afløser ledninger og kabler, breder internettet sig nu til stadigt flere og mindre enheder. Enheder der kan indgå i andre enheder der hidtil ikke har haft noget med internettet at gøre. 

Når internettet integreres i de ting vi omgiver os med, kommer det til at fylde mere og mere i vores hverdag – hvad enten vi er bevidste om det eller ej. Fx kan nogle sensorer måle patienters fysiske tilstand, nogle kan måle el-forbrug og andre kan registrere bilers bevægelser i trafikken. Mange af disse data vil være personfølsomme og en af de helt store udfordringer i de kommende år vil være at vurdere i hvilket omfang og under hvilke betingelser, vi som samfund vil tillade, at sådanne data samles centralt.

Teknologirådets projekt om tingenes internet danner rammen om denne udgave af Teknologidebat. Projektet blev skudt i gang ved en workshop i oktober hvor en bred skare af eksperter på området identificerede og diskuterede spørgsmål indenfor overskrifterne ’teknologi’, ’anvendelse’, ’etik’, ’lovgivning’ og ’sikkerhed’. Teknologidebat var med på workshoppen og interviewede fire af eksperterne om hvilke udfordringer og potentialer de ser i tingenes internet. Se hvad de svarer her.

Det er ikke altid at vi lægger mærke til det. Men i løbet af en ganske almindelig dag afgiver vi en masse personlige oplysninger, når vi benytter os af forskellige apparater og applikationer der er skabt for at gøre vores liv lettere. Journalist Helle Baagø har set på, hvordan en ganske almindelig dansker bevæger sig rundt i tingenes internet i løbet af en ganske almindelig dag. Du kan læse hendes artikel her.

Tingenes internet er ofte blevet forbundet med ’det intelligente køleskab’, der selv skulle kunne bestille varer hjem når de var brugt op eller var blevet for gamle. 10 år efter venter vi stadig på køleskabet, men i en nær fremtid vil vi se vores hjem bliver klogere og lære os beboere og vores vaner bedre at kende. Læs om fremtidens intelligente hjem her.

Til sidst bringer vi en historie om elektronisk patientdata i sundhedsvæsenet. Et centralt register skal kortlægge risikogrupper, for eksempel iden for diabetes, men da registret er centralt kan andre end din læge – potentielt - kigge med. Læs artiklen her.

Velkommen til tingenes internet og rigtig god læselyst!
Redaktionen

Foto: www.sparehuset.dk